Местоположение
gardenia sozopol gardenia sozopol

Местоположение

Созопол

е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. Разположен е на скалист полуостров на 34 км южно от Бургас. Основан е преди около 2600 години под името Аполония. Според археологическите сведения, траките са неговите първи жители. През 620 г. преди Христа преселници от Милет – най-големия център в южна Гърция по крайбрежието на Мала Азия, превръщат старото тракийско селище в богата елинска колония. Стратегическата позиция на независимия град-държава Аполония-Понтика благоприятства разцвета му като най-голям и най-богат по Черноморието. Процъфтяват културата и изкуството. Свидетелство за значението на търговията и на пристанището е котвата – емблема на града и неизменен знак върху монетите, които в Аполония се секат още от края на VI в. пр.н.е.

В 72 г. пр. Хр. – при похода на Римските легиони до Черно море – крепостната стена на града, храмът на Аполон и много сгради са напълно разрушени. В началото на IV век, с големите политически промени в Римската империя и развитието на Константинопол, Аполония възвръща предишната си значимост. Градът променя името си – Созополис (Град на спасението). В средата на V в. градът влиза в пределите на Византия. По времето на хан Крум е в пределите на България, но подобно на останалите морски градове, няколко пъти временно преминава във византийско владение.

През XIII век Созопол е значимо пристанище, посредник в международната търговия, високо развито културно и духовно средище. През средните векове запазва статута си на областен град. Силно засегнат е в средата на XIV век при нападение на генуезката флота. През 1453 г., след дълга обсада, градът пада под турска власт. Созопол посреща Освобождението като малко рибарско селище.

Днес Созопол е привлекателен туристически и курортен център, известен с автентичната си атмосфера и характерната архитектура на възрожденските къщи, много от които са обявени за национални паметници на културата.

В северната част на Созопол се намира прочутият Царски плаж. Закътан между скалите на юг от града е плажът на Райския залив, а още по на юг – Каваците. Плажът Харманите е непосредствено до Новия град.

Всяка година, в началото на септември, Созопол събира съвременни български творци в дните на празниците на изкуствата „Аполония“. В програмата са включени най-значимите прояви на българския културен живот.

През 1993 година българо-френският екип на доц. д-р Кръстина Панайотова от Археологическия институт към БАН продължи разкопките на античния некропол, започнали през 1946. До 1998 г. в „Аполония Понтика“са открити 189 гроба, които вероятно са на жители на древна Аполония. Над 400 са откритите статуетки от глина, изобразяващи почитаните в древността божества. През 2005 г. екипът разкри древна улица, минаваща между каменните стени на гробниците. Открит е водопровод от глинени тръби с оловни скоби, осигуряващ вода на града, най-вероятно прокаран V-ІV в. пр. Хр. Последните разкопки дават на археолозите поглед върху инфраструктурата на древна Аполония.